FAQ
MENY

Träna konståkning i Halmstad

Konståkning är en underbar sport som också kräver sin träning för att bli duktig. Våra duktiga tränare i Halmstads Konståkningsklubb har tydliga planer för att åkarna ska utvecklas på ett bra sätt och samtidigt se till att åkarna har kul tillsammans.

Från konståkningsskola till elitträning

Vi erbjuder konståkningsträning från konståkningsskola (KÅSK) till elitträning på högsta nivå. Med stort engagemang från tränare och föräldrar ser vi till att alla får samma chans att lyckas nå sina mål och samtidigt ha roligt.

Duktiga och uppskattade tränare på isen

Alla våra tränare är utbildade och duktiga på att se till att barnen utvecklas på ett bra och säkert sätt. Prata gärna med dem och lära känna de som gör det stora jobbet med våra åkare. Se våra tränare

Markträning stretchning

Träning på is och mark

När man gått vidare från skridskoskolan till konståkning tränar man från 2-5 dagar i veckan beroende på nivå. Träningen består av dels isträning men också av styrka, kondition och hoppträning på mark. Se aktuellt träningsschema

Skridskor och träningskläder

När man tränar konståkning behöver man riktiga konståknings-skridskor med taggar fram. Detta för att kunna utföra momenten på träningen på ett säkert och korrekt sätt. Vilka skridskor man behöver beror på olika faktorer som nivå, längd och vikt. Läs mer i vår FAQ

Läger på hemmaplan

Klubben anordnar vanligtvis två läger per säsong. Ett sommarläger innan säsongen börjar samt ett vinterläger i början på året. Detta är riktigt bra tillfällen att starta terminen och snabbare komma vidare i utvecklingen samt att barnen har väldihgt roligt med sina kompisar.  Läs mer om vår lägerverksamhet

Säsongsanmälan

Inför varje säsong ska varje åkare anmäla sig. Dels behöver vi veta hur många som fortsätter men klubben behöver också nya godkännanden på grund av försäkringar och vårt kontrakt. 

Konståkningsläger Halmstad

Svar på vanliga frågor om att träna konståkning

Träning

 • Finns det något förråd att förvara skridskoväskan i?

  Klubben förfogar över ett förråd med kodlås som brukar kallas "Skrubben". Detta är främst till för de åkare som tränar ofta och kanske tar sig själva till Arenan. Man kan få en plats i mån av utrymme.

  Kod lämnas ut av er tränare och får under inga omständigheter lämnas ut till någon annan utanför klubben. Detta pga att det förvaras mycket dyr utrustning i detta utrymme.

 • Har klubben något omklädningsrum?

  Klubben har ett omklädningsrum som är vårat eget och där bara klubbens åkare får vistas. Dörren är alltid låst och man kommer bara in med kod. Du hittar det längst ner i korridoren till höger. Ingången till korridoren ligger precis till vänster om ingången till träningshallen.

  Bra att tänka på

  Eftersom det vistas åkare i olika åldrar är föräldrar inte tillåtna i omklädningsrummet. Dock brukar det vara okay med föräldrar i omklädningsrummet på lördagar när många av de yngsta åkarna tränar.

  Fråga er tränare vilken aktuell kod som gäller för omklädningsrummet.

 • Hur hittar man isarna och övriga platser ?

  Träningshallen / D-hallen

  Eller "nya isen" som vissa kallar den är den utan läktare och ligger närmst huvudentrén.

  Ingång till nya hallen/träningshallen

  Gamla hallen / E-hallen

  Är den med läktare och ingången till den ligger närmst simhallen och längst bort från huvudentrén.

  Ingång gamla hallen

  Lilla isen / Ingång E-hallen

  Eller "lilla banan" ligger bakom gamla hallens kortsida.

  Piazzan

  Är hela den långa korridoren utanför hallarna. Oftast samlas man för uppvärmning utanför Träningshallen.

  Piazzan i Halmstad Arena där vi ofta samlas och har uppvärmning

  Klubbrum, kansli och styrkerummet

  Hittar man på baksidan av Arenan. Man går förbi Gamla hallens is och Lilla isen och tar dörren till vänster så kommer man ut i ett utrymme där man hittar styrkerummet, klubbrummet och klubbens kansli.

 • Hur långt är ett ispass?

  Ett ispass är mellan 45 till 60 minuter. Tänk på att vara i god tid så ispasset kan påbörjas på utsatt tid.

 • Hur ofta tränar man?

  Åkarna i grupp Kåsk (konståkningsskolan) och uppåt tränar 2-5 gånger per vecka beroende på vilken nivå de befinner sig på. Klubben erbjuder också morgonträning för de som befinner sig på en högre nivå.

  Skridskoskolan har ett träningspass per vecka.

 • Vad gör man på markträningen?

  Markträningen är ett komplement till isträningen för att utveckla koordination, teknik och styrka. Markträning kan bestå av styrketräning, dans, hoppträning och kondition.

 • Vad krävs för att träna konståkning?

  För att träna konståkning måste man ha gått i skridskoskola. Detta för att säkerställa att de barn som börjar träna konståkning har rätt kunskaper och förutsättningar att kunna träna på ett säkert sätt. Det gör också att man får ut mer av sin träning.

 • Var samlas åkarna inför uppvärmning?

  I de flesta fall börjar uppvärmningen 30 minuter innan åkaren ska vara på isen. Inför uppvärmningen samlas gruppen i "Piazzan" som är korridoren utanför ishallen. Se till att vara på plats i god tid så uppvärmningen kan börja enligt schemat.

 • Varför delar man ibland upp grupper?

  Alla åkare utvecklas olika och har sin egen utvecklingskurva. Tränarna försöker alltid se till att alla utvecklas i samma takt så att gruppen kan hållas intakt.

  Ibland blir skillnaden för stor mellan åkarna var de befinner sig i utvecklingen och då flyttas vissa åkare till en mer avancerad grupp. Detta för att alla ska öva på samma saker och kunna fortsätta utvecklas efter sina individuella färdigheter.

 • Utrustning

 • Hur ofta ska skridskorna slipas?

  Generellt sett brukar man slipa skridskorna efter ca 30-40 träningstimmar.

 • Hur ska man knyta skridskorna?

  Skridskorna ska knytas löst på den nendre tredjedelen vid tårna, hårt över den mittersta tredjedelen och lösare på den översta tredjedelen.

  Bilden nedan visar hur du knyter

  Knyta konståkningsskridsko

  Tänk på att alltid snöra upp skridskorna hela vägen ner efter varje träning för att spänningarna i skon ska släppa. Det går enklare med en "krok" som kan köpas i de flesta konståkningsbutiker.

  Krok till konståkningsskridskor
  Snörkrok för skridskor för att underlätta för barn.

 • Hur sköter man om skridskorna?

  Skridskor kan få ett långt liv om man sköter om dem på rätt sätt. De blir också mer attraktiva på andtahandsmarknaden.

  Några saker att tänka på:

  • Torka av dem noga efter varje ispass för att undvika rost
  • Gå aldrig utan hårda skenskydd utanför isen då smuts kan skada skenorna.
  • Använd gärna mjuka skenskydd när skridskorna inte används då de suger upp fukt på ett bra sätt.
  • Använd gärna överdrag under träning som skyddar mot märken på skridskorna. Man kan också tejpa skridskon med speciell tejp för extra skydd.

 • Var kan jag slipa skridskorna?

  Vi kan rekommendera följande för skridskoslipning:

  PT-skridskoslipning - Halmstad
  Facebook eller telefon  070-350 98 52

  Skate Paradice - Mellbystrand
  www.skateparadice.se

 • Var kan man köpa klubbkläder?

  Klubbkläder är ett fint sätt att visa vilken klubb man representerar och något vi bär med stolthet. Vi erbjuder ett brett utbud av klubbkläder med vår logotyp på. Allt från jackor och koftor till tights och hoodies.

  Skate Paradice ansvarar för försäljningen av kläderna och du beställer direkt av dem.

  Här kan du se vad vi erbjuder

 • Var kan man köpa skridskor och kläder?

  Det är alltid en bra idé att köpa konståkningsskridskor i en riktig konståkningsbutik då personalen vet precis vad åkaren behöver. De erbjuder oftast ett brett sortiment av både skridskoskor, skenor och träningskläder.

  Här är några av de butiker vi kan rekommendera:

 • Var köper man begagnade skridskor?

  Det finns flera bra sidor där begagnade skridskor, väskor och kläder säljs till bra pris. Viktigt att tänka på när man köper begagnade skridskor är att prova dem först då skridskor formar sig efter åkarens fötter och kanske inte passar alla.

  Bra sidor på Facebook med köp och sälj:

 • Vilka skridskor ska man ha?

  Skridskoskolan

  När man går i skridskoskolan kan man ha vanliga skridskor utan tagg där fram. Se ändå till att köpa skridskor av bra kvalitet då det är viktigt med stöd för barnens vrister.

  Konståkning

  När man tränar konståkning behövs skridskor med tagg fram för att kunna utföra de olika momenten. Vilken modell på sko och skena man ska ha beror på vilken nivå man befinner sig på samt längd och vikt. Då åkarna tillbringar många timmar på isen är det viktigt att välja skridskor av hög kvalitet för att ge maximalt stöd och skydd.

  Är du osäker är det alltid bäst att åka till en konståkningsbutik så hjälper de dig att välja rätt sko, skena och storlek.

  Några populära skridskor från Edea:

  1. Brio eller Motivo - Instegsmodellen för nybörjare
  2. Overture - För fortsättningsåkare som hoppar enkelhopp
  3. Chorus - Avancerade åkare (enkelhopp och dubbelhopp)
  4. Ice Fly - Mer avancerade åkare (dubbelhopp och trippelhopp)

  Tänk på att inte köpa skridskor i vanliga sportbutiker då de håller en för låg kvalitet och lädret knäcks lätt. Då försvinner stödet för vristen och skaderisken ökar.

 • Vilken utrustning behöver man i konståkning?

  Förutom skridskor och träningskläder såklart, finns det lite olika saker som är bra att ha i sin träningsväska.

  Tänk på att ha åtsittande kläder. Det finns ett brett utbud av träningskläder för tjejer och killar i konståkningsbutiker.

  Här följer några tips på saker som är bra att ha i träningsväskan:

  • Gymnastikskor - till uppvärmning och markträning
  • Hopprep - till uppvärmning
  • Snurrplatta - öva piruetter på mark
  • Vattenflaska
  • Extra fingervantar och sockar
  • Extra hårband - de med långt hår MÅSTE ha det uppsatt under träning för åkarens egen säkerhet.
  • Krok - att snöra upp skridskorna med
  • Handduk att torka skridskorna med
  • Mjuka skenskydd som suger upp fukten efter ispasset

 • Vilken utrustning behöver man i skridskoskolan?

  När barnen börjar åka skridskor ska de ha vantar och hjälm. När det gäller klädsel är det viktigt att barnen inte fryser men ändå inte är för ”bylsigt” klädda så de kan röra på sig. Se till att kläderna är rena från grus och smuts då åkarna kan snubbla om det finns smuts på isen. 

  Skridskor finns att köpa i sportaffärer samt i konståkningsbutiker på internet. Det är viktigt att skridskorna är slipade.

 • TRÄNINGSSCHEMA

  Dagens datum: 7 maj, 2021
  maj 2021
  Inget evenemang hittades!